På den här sidan hittar du vinmakare som gör en eller flera söta dessertviner som en del av sin portfölj. Sammantaget och mycket allmänt kan man dela upp definitionen av dessertvin i två huvudgrupper: likörviner och naturligt söta viner.
Hedvine (även på engelska kallat fortified wine) är en typ av vin där den rena och delvis ojästa druvsaften tillsätts till ren alkohol för att stoppa jäsning. Då mognar det söta vinet för att så småningom släppas ut på marknaden. Portviner, Banyuls och Rasteau är likörviner. De naturligt söta vinerna är gjorda av druvor som antingen skördas mycket sent eller torkas efter skörden. Ibland attackeras druvorna av så kallad ädelrutt, andra gånger är druvsorten naturligt rik på socker. I denna grupp hittar du Sauternes, Vendanges Tardives, Recioto, Trockenbeerenauslese, eiswein och många andra typer av dessertvin.
När du köper direkt från vingården sparar du mellanhanden bort och vinmakaren sparar mycket tid och pengar på att resa världen för att marknadsföra sitt vin till importörer eller grossister. Du stöder deras jordbruk och vinproduktion direkt så att vinmakaren kan koncentrera sig på det de älskar mest, nämligen att göra underbart vin för oss alla.
Om du också vill dela dina tankar med resten av KOBAJ -gemenskapen, skriv ett mejl till info@kobaj.com
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler