Våra gamla vinstockar bestämmer takten
Jag heter Daniel Aguirre och tillsammans med vinmakare Diana Moreno ansvarar jag för vår vingård, som låter våra gamla vinstockar komma till sitt allra renaste uttryck här på de bästa parcellerna i Ribera del Duero.
Abadía de San Quirce är inte riktigt lika gammal som våra viltväxande plantor. 1998 gick en grupp lokala vinproducenter och investerare samman för att skapa vår vingård, och det första som byggdes var ett helt nytt vineri.
Redan från början har vår mission varit tydlig, nämligen att producera högkvalitativa viner som speglar den unika terroir som våra plantor av sorten Tempranillo, även kallad Tinta Fina, uppvisar.
Vinrankor som buskar
Våra egna vinfält på 25 hektar ligger i Aranda de Duero och La Aguilera, och vi driver också 80 hektar med vinfält i Gumiel de Izan och La Aguilera. Dessa vinfält är bland de högst belägna i hjärtat av Ribera del Duero.
Vi odlar så kallade bush wines, på samma sätt som man tidigare har gjort här. Bush wines är fristående buskar som inte är uppbundna på en spaljé med ståltråd. Metoden är urgammal och används ibland i torra områden där bladverket skyddar mot solen.
På grund av det fristående sätt som vinstockarna står på är det krävande att sköta om dem, för här kan maskiner inte göra så mycket. Allt arbete görs för hand med gamla metoder.
Gamla vinstockar med låg avkastning
Våra yngsta plantor är 30 år och de äldsta planterades år 1900 innan vinlusen phylloxera härjade i området. Dessa gamla vinstockar är fördelade på små isolerade parceller med olika typer av jordar, allt från sand och lera till kalkhaltiga jordar i varierande kombinationer.
Just de många olika förutsättningarna gällande jordmån, läge och höjd gör att våra druvor, som bara är en druvsort, uttrycker sig väldigt olika, vilket i sin tur gör att vi kan göra viner med varierande profiler.
Vi arbetar efter en filosofi om att ”less is more”. Skördeavkastningen är generellt sett mycket låg, runt 3 000 kilo per hektar, och det gör att vårt druvmaterial är mycket mer koncentrerat än i stora produktioner. Lite men bra.
Klassiskt arbete i källaren
När de noggrant utvalda och handskördade druvorna ska förvandlas till vin sker det i vårt nya vineri. Druvorna avstjälkas och i våra ståltankar sker både den alkoholiska och malolaktiska jäsningen. Det senare är en process som omvandlar vinets hårda äppelsyra till den mjukare mjölksyran (från äppelsyra till mjölksyra, vilket förklarar namnet: malolaktisk fermentering).
Vinet mognar sedan ytterligare i amerikanska och franska 225-liters ekbarriques som är högst tre år gamla. Mognadstiden varierar från 6 månader för de yngsta vinerna till 18 månader för vår Reserva, och vi växlar vinerna med fyra till fem månaders mellanrum för att skilja sedimentet från vinet.
Efter att vinerna har buteljerats lagras de vidare på flaskor, där vi släpper dem när vi anser att de är redo att avnjutas av entusiastiska vinälskare runt om i världen.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler