Vinmakare gör färskt naturvin i Emilia-Romagna
Det började 2011, när Maura, Marta, Durante och Marco planterade sina första vingårdar med Sangiovese och Trebbiano medan de renoverade en gammal kyrka vid kullarna i byn Brisighella. Här i provinsen Ravenna mellan Bologna och San Marino ligger den sju hektar stora vingården på lerjord och på 100 meters höjd.
Platsen för Azienda Agricola Baccagnano nära floden Lamone och mot botten av dalen innebär att de lokalt drar nytta av stora temperaturvariationer. Det höga temperaturintervallet under dagen och på natten, tillsammans med goda vindförhållanden, gör att fälten här är precis vad som krävs för att druvorna ska mogna optimalt. När de etablerade vingården valde de att plantera lokala druvsorter. De har därför främst mark med den röda Sangiovese tillsammans med vita Trebbiano och Albana.
Fälten odlas organiskt och de arbetar mycket målmedvetet och så hållbart som möjligt under hela produktionen. Deras produktionsmetod bygger på så lite ingripande som möjligt. Grovt sett krossar de druvorna och ser vad som händer. De besprutar inte, de använder extremt små mängder svavel och allt fermenteras naturligt.
Den nya vingården, som de byggde 2019, är verkligen en källare. De kallar det till och med sitt eget lilla hobbithål, och de underjordiska förhållandena är perfekta för att ge naturlig temperaturkontroll. Källaren är utrustad med flera olika typer av behållare för att jäsa och mogna sina viner.
Deras Sangiovese mognar i betongtankar i ungefär sex månader före tappning. De använder också stora begagnade ekfat för att mogna utvalda satser av vinerna. Beroende på smak och instinkt och baserat på årets skördkvalitet väljer de att blanda de två mogna formerna varje år. Dessutom använder de georgiska qvevri, som är terracotta amforor. De använder dem för att jäsa sina Albanad-druvor, som sedan mognar i ståltankar innan de tappas på flaska. De använder hela tiden samma typ av flaska och från början har de använt skruvlock som en stängningsmetod.
Detta är naturligt vin med en fräsch och ren smakstil, där druvorna och terroiren ligger i framkant.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler