Vinfamiljen tillverkar rena viner på sin ekologiska vingård i Provence
Det här är historien om en familj som för 70 år sedan föll hals över huvud för en helt unik plats i Provence. I den norra utkanten av staden Fréjus mellan Cannes och Saint-Tropez förändras naturen markant. Från att vara platta och steniga stränder, stiger landskapet med provencalska tallskogar och det buskiga landskapet som kallas le maqis eller garrigue.
Det var här som Marcel och Gilberte Paquette 1952 köpte vingården, då kallad Domaine de Curebéasse, som är vackert belägen på den vulkaniska bergbasen i Estérelmassivet cirka fem kilometer från Medelhavet och dess svala vindar. Sonen Jean Paquette och hans fru Pascale tog över och vidareutvecklade fastigheten. År 2004 var det dags för nästa generation, och deras son Jerome, som utbildad oenolog, leder vingården, som 2013 bytte namn till Chateau Paquette.
Jorden är 250 miljoner år gammal porös vulkanisk sten med ett övre lager av sandlerajord och grus. Mikroklimatet drar nytta av den friska luften från havet, vilket innebär att temperaturerna aldrig blir för höga, medan bergsmassivet och tallskogen skyddar mot den starka och svala Mistral-vinden från norr. Det är mindre varmt här än i västra Provence, och familjen Paquette skördar vanligtvis 14 dagar senare, vilket är en fördel om du vill ha djup och komplexitet i dina druvor.
De 25 hektar vingårdarna har odlats organiskt sedan 2014 och de gödslar med hästgödsel som enda gödselmedel. Familjen odlar den unika och sällsynta druvsorten Tibouren, som bara finns här. Det kännetecknas av att lägga till förfining, röda bär och toner av rosor till vinerna. Resten av druvsorterna är klassiska för området med huvudvikt på Mourvèdre, Grenache och lite Syrah. Den vita druvsorten Rolle är också känd som Vermentino i Italien och levererar juice och färskhet till sitt vita vin. Chateau Paquette gör både röda och vita viner, men ca. 75% av produktionen är rosé.
Alla viner är organiska och stilen är klassisk Provence-elegans men med en liten twist. Det finns lite mer djup och komplexitet att hitta om du ger dem lite tid antingen i form av några år i källaren eller en timme i karaffen eller glaset.
Granskare har gradvis öppnat ögonen för Chateau Paquette och deras viner. Den svenska sommeliervärldsmästaren från 2007 och recensenten Andreas Larsson berömmer vinerna för deras renhet och elegans. Det gör också den engelska vinmästaren Elizabeth Gabay, som är allmänt erkänd för att vara en av de största rosékännarna i vinvärlden.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler