Tradition och förnyelse går hand i hand i Banyuls och Collioure
Denna vingård ligger i det vackraste landskap som man kan tänka sig där Pyrenéerna möter Medelhavet vid gränsen till Spanien. Här nere i söder gör de två följeslagarna Jacques Piriou och Romuald Peronne intensiva och imponerande viner i både torra och söta versioner.
Liksom så många andra bra berättelser börjar den här också med mötet mellan två personer. I det här fallet tog det 2007 att Jacques och Romuald tog över den gamla vingården Domaine Saint Sebastien. Vinmakarens son, oenolog och ingenjör Romuald gick med en ambitiös dröm om att inrätta en vingård som skulle vara en som de andra vingårdarna skulle mäta sig mot. Den utmaningen kunde varvsledaren Jacques inte släppa näsan ifrån och de två gick iväg. Redan 2014 möjliggjorde deras framgång en utvidgning av vingården, vilket hände med köpet av den gamla och historiska vingården Clos Xatard. En namnbyte till Clos Saint Sebastien var på plats.
Vingården ligger i utkanten av Albéres-massivet i östra änden av Pyrenéerna, med åkrar som klättrar upp till 400 meter över Medelhavet. Det är en klassisk traditionell vingård med 18 hektar på sju olika fält på terrasser i en amfiteater, där det sedan 7-hundratalet har skett vinproduktion med utsikt över Medelhavet. Här finns ett soligt och blåsigt klimat, vilket är särskilt lämpligt för odling av vinstockar, eftersom de får mycket sol medan de kyls av vindarna i havet och bergen. Jorden består huvudsakligen av olika skifferarter.
Clos Saint Sebastien gör både torra och söta viner. De torra som går under beteckningen Collioure finns i vitt, rosé och rött. Deras stil är som ett klassiskt sydfranskt vin från Languedoc baserat på Rhone-druvorna Granache, Syrah, Carignan, etc.
Vad som särskilt uppmärksammar världens uppmärksamhet är de söta likörerna från Banyuls, som är Frankrikes svar på portvin. Baserat på speciellt Grenache tillverkas vinerna i grunden genom att stoppa den alkoholhaltiga jäsning vid önskad tidpunkt med tillsats av ren alkohol, vilket bevarar den söta druvsaftens sötma och smak innan allt har jästats till torrt vin. Därefter mognar vinerna i stora fat eller i stora glasbehållare.
Övergripande och mycket generellt arbetar de med två stilar av viner i Banyuls. Rimage är det friska och saftiga likörvinet som påminner lite om ett rubinportvin som Vintage Port och Late Bottled Vintage. Som en motsvarighet till tawny eller colheita från Porto gör de i Banyuls viner Tradition eller Hors d'Age och Grand Cru, som mognar under lång tid i stora ekfat, där vinet kommer i kontakt med syre och därmed en mer nötig smak.
Clos Saint Sebastien presenterar först och främst två rader. Serien "Empreintes" uttrycker druvornas uttryck i ren form, medan serien "Inspiration" fokuserar på vingårdens sätt att få fram det bästa i druvorna från utvalda tomter. Slutligen finns de bästa vinerna Le Clos och Le Coeur, som är husets juveler.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler