Kristallklar Chardonnay från staden med samma namn
Här har vi den vinrika multikonstnären i södra Bourgogne! Hubert Laferrère som ägare, vinmakare och källarmästare och medmera, för han är verkligen ett enmansband.
Hubert hanterar allt på egen hand, från fältarbete med avel och skörd till försäljning och marknadsföring. Ja, faktiskt, den begåvade jordbruksingenjören bygger eller anpassar själv sina metoder, maskiner och verktyg. På fältet är han lika mycket sin egen mästare som vet vad han vill. Han vill ha kvalitet!
I området runt Lugny nära Macon i den sydligaste delen av Bourgogne äger han fem hektar lerkalkjord, som han har planterat med Pinot Noir och Chardonnay. En del av fälten ligger i en by med ett iögonfallande namn som lätt kan förvirra: nämligen Chardonnay. Ja, staden heter samma som druvan, och vinerna heter Macon-Chardonnay.
Kvalitet och en nitisk medvetenhet om hållbarhet är nyckelorden på Domaine Saint Denis. Till exempel växer vilda växter fritt mellan vinstockarna som täckgrödor för biologisk mångfald, och för att vinstockarna ska kämpa lite mer för näringsämnena, vilket skapar druvor av högre kvalitet. Det smarta är att dessa växter plöjs ned efter skörden och återvinns som naturligt gödselmedel.
Druvorna skördas efter noggrant urval och alla tomter vinifieras separat för att så småningom kunna kombineras till det slutliga vinet. Det som inte passar Hubert Laferreres smak säljs vidare. Alla viner fermenteras med naturligt förekommande jäst som finns på druvorna och i källaren, varefter vinerna lagras i ekfat som övervägande är gamla. Detta säkerställer att smaken av druvan och terroiren får komma i framkant.
Vinerna från Macon åtnjuter för närvarande mycket uppmärksamhet från vinentusiaster runt om i världen. De höga priserna på de stora vita burgunderna gör att de flesta av oss dödliga som inte har en inkomst som BNP i ett mindre land letar efter alternativ. Och här är vinerna från Macon och Pouilly-Fuissé redo bakom kulisserna med viner till rimliga priser och av hög kvalitet.
Här nere i söder kännetecknas vinerna av att vara lite lättare i uttrycket, utan att helt glömma den klassiska smöriga fetheten, som är karakteristisk för de stora vita burgunderna. Det är inte en överdådig Meursault eller Montrachet, den här, men det är utan tvekan Bourgogne med uppfriskande friskhet och mineralitet.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler