Det ska inte finnas några bekämpningsmedel där jag bor
Jag är varken ekologisk eller biodynamisk, jag är logisk och dynamisk!
Jag heter Giampaolo Motta och jag är inte som de flesta.
Flera av mina kollegor kallar mig lite av en fritänkare och jag är inte rädd för att gå mina egna vägar.
Jag kommer ursprungligen från Neapel och började min vinresa i området Chianti Classico, där jag fick alla aspekter av vinproduktion under huden.
Bordeaux stal mitt hjärta
Mina favoritviner var dock från Bordeaux. Det var därför jag åkte dit, och jag befann mig snart på fälten och källarna i några av världens mest kända vinslott.Det var här som min idé uppstod att det dock måste gå att göra viner av samma kvalitet i Toscana.
Som tur var kunde jag 1992 köpa en gammal vingård med bästa läge i Panzano i hjärtat av det prestigefyllda området Chianti Classico.
Den gyllene bassängen
Lokalbefolkningen kallar platsen för La Conca d’Oro, den gyllene bassängen, på grund av de stora söderlägena på sluttningarna som bildar en gigantisk snäckskalsformad amfiteater fylld med vinrankor.
Namnets gyllene element går tillbaka till den tid då vete var den dominerande grödan och eftermiddagssolen fick de böljande fälten att se ut som flytande guld.
Idag är fälten på sommaren vinbladsgröna, och en av de äldsta fastigheterna här är Fattoria La Massa, som kan spåras tillbaka till 1400-talet.
Ett levande laboratorium
Under tio år har jag med hjälp av stjärneonologerna Carlo Ferrini och Stéphane Derenoncourt experimenterat med olika kloner och bindningsmetoder i mitt arbete med de druvsorter som vinodlingsföreningen Conzorzio Chianti Classico tillåter.
Jag kände mig begränsad i urvalet av tillåtna druvsorter och jag lämnade föreningen för att jag ville ha mer än vad konsortiet skulle tillåta mig att göra. Inte ens efter tio års arbete var jag aldrig helt nöjd med resultatet.
Genombrott för supertoscaner
Jag blev dock snabbt framgångsrik med mina viner baserade på druvsorter från Bordeaux. Vinet Giorgio Primo, som från början hade en stor andel Sangiovese i sig, gav genklang i vinvärlden.
Mycket snabbt ansågs den vara bland de bästa supertoscanerna som fanns tillgängliga. Idag har jag tagit Sangiovese ur formulan och vinet är en blandning uteslutande på Bordeaux-druvor. Druvsorter som mognar till perfektion här i vår gyllene toskanska bassäng.
Sedan följde vinet La Massa som med en stor andel Sangiovese visar att druvsorten passar ihop med Bordeaux-druvorna.
Den grillade tuppen
Carla 6 är ett rent Sangiovese-vin som verkligen skulle kunna ha den svarta Chianti Classico-tuppen på flaskhalsen, för det har den full rätt till.
Men på grund av konsortiets bristande flexibilitet vägrar jag och min vingård att gå med i deras klubb, så jag har demonstrativt satt tuppen på ett grillspett på baketiketten.
Min 27 hektar stora vingård är inte certifierad ekologisk. Jag är varken organisk eller biodynamisk, jag är logisk och dynamisk. Jag bor själv här och vill därför inte ha något med bekämpningsmedel eller syntetiska behandlingsmetoder att göra.
Det finns några som kallar mina viner för vinrecensenternas älsklingar. De stora media- och vinoraklen står som tur är i kö för att dela ut poäng och rosor. Robert Parker, James Suckling och Vinous kommer med recensioner som ständigt ligger runt och över de 95 poängen.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler