Hållbar och biodynamisk Brunello-balans
Vi är tre syskon - Vittorio, Francesco och Cecilia Cantini - som i femte generationen för vidare våra farföräldrars framsynta och visionära inställning till vinproduktion i Montalcino.
Vingården Piombaia etablerades under första hälften av 1900-talet som en förening av två vinfamiljer, Rossi och Cantini, och idag går vi i familjens fotspår genom att låta naturen styra och vinerna smaka därefter.
Sedan 1995 har vi tillämpat de naturliga principerna för biodynamiskt jordbruk i vårt arbete. Det betyder att vi observerar och lyssnar på naturens rytmer och att vi har avskaffat all användning av konstgödsel, bekämpningsmedel och kemikalier.
Vår egendom är ekologiskt certifierad sedan 2016 och vi arbetar idag biodynamiskt. Vi förvaltar jorden på ett naturligt sätt genom att följa de kosmiska cyklerna och månens cykler.
Mitt i naturen
Vår egendom är härligt stor och omfattar totalt 180 hektar på 400-600 meter över havet i nordöstra Montalcino strax söder om staden med samma namn. Större delen av egendomen är viltväxande skogsområden. Utöver våra 12 hektar vinfält har vi 70 hektar åkermark, 2 hektar olivlundar och 2 hektar trädgård och trädgårdsodling.
Den stora andelen skog och annan natur ger oss förmånen att kunna uppfatta och arbeta med hela egendomen som ett enhetligt ekosystem som liksom en organism lever i sin egen balans. Överallt på hela egendomen växer naturen fritt mellan vinstockar, träd och grödor och varje enskild växt bidrar till balansen i ekosystemet.
Vi arbetar med gröngödsling, växtföljd, mekaniskt arbete på åkern samt skadedjurs- och sjukdomsbekämpning med hjälp av mineraliska och vegetabiliska hjälpmedel. Men först och främst är det växter och blommor som har den primära rollen att upprätthålla den naturliga balansen.
Varsamhet och omsorg i källaren
Växter och blommor har som sin främsta uppgift att främja vinstockens tillväxt genom att tillföra näring till jorden. Samtidigt som tillvägagångssättet är intensivt och mycket fokuserat använder vi ett mjukare tillvägagångssätt i källaren.
Våra tankar har ingen kontrollerad temperaturkontroll och den spontana jäsningen sker utan tillsats av jäst och sulfiter. Vi långtidslagrar i använda träfat och omtappning, klarning och filtrering reduceras till ett minimum.
Allt detta gör att våra Piombaia-viner fritt kan visa sin fulla potential och sitt renaste uttryck.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler