Oförfalskad smak i samklang med naturen
Överallt i vår vingård i Montalcino sker arbetet i största möjliga balans och samklang med naturen och olika typer av växter får växa fritt mellan vinstockarna.
Jag heter Luciana Sodi och tillsammans med min man Sergio och våra barn Alberto och Chiara gör vi vår Brunello och Rosso i hjärtat av byn Montalcino.
Sedan 1650 när Santa Caterina-klostret i Siena ägde marken har oliver, frukt, grönsaker och inte minst vin odlats här på terrasserna i sluttningarna upp mot byn.
Min farfarsfar Giuseppe var i slutet av 1800-talet den förste i familjen Sodi som slog sig ner med sin familj här på tomten som har en egen naturlig källa som förser området med färskt och rent vatten.
Nyplanteringar
På dessa fält har det odlats andra grödor i flera hundra år, och 1999 återupprättade och satte vi plantor baserade på endast fyra lokala Sangiovese-kloner.
Vår lilla vingård på endast 4 hektar i terrasser har vi medvetet planterat väldigt tätt med 9 500 vinstockar per hektar.
Det ger en väldigt liten avkastning per vinstock, 8–900 gram druvor per planta, vilket är lite men väldigt bra.
Naturlig och högteknologisk samplantering
Min son Alberto som är utbildad telekommunikationsingenjör är nu vinbonde på heltid och har i samarbete med universitetet i Florens varit involverad i det experimentella jordbruksforskningsprojektet WP7. Med hjälp av forskning inom nano- och mikroteknologiska mätningar och analyser kan vi hålla användningen av bekämpningsmedel till ett absolut minimum.
I våra odlingar växer en sann myriad av andra växter fritt mellan vinstockarna. Här finns olivträd, örter, bär och blommor överallt och det är en väldigt speciell syn att se vinrankorna växa fram i ett hav av vallmo på vår vingård som dessutom ligger granne med en kastanjeskog.
All denna naturliga mångfald i flora och fauna samt dagens senaste högteknologi bidrar till att vi inte behöver spraya med ogräsmedel, och våra växter angrips mycket sällan av sjukdomar som mjöldagg.
Vinet tillverkar sig nästan själv
Efter att ha tunnat ut i klasarna i augusti handskördar vi de perfekt mogna druvorna i oktober, jäser dem med naturligt förekommande jäst och tillsätter därmed ingen industrijäst.
Vinerna mognar på ekfat av varierande storlek i perioder från 14 till 36 månader, beroende på vilket vin vi vill göra.
Behandla andra så som du själv vill ...
Som en liten elegant detalj måste man gå igenom en av Montalcinos sex stadsportar från 1100-talet, den berömda Porta Burelli, för att komma till vår vingård.
På porten finns inskriptionen ”Quod tibi non vis alteri ne feceris” som kan översättas till: gör inte mot en annan det du inte vill att någon ska göra mot dig, vilket är formulerat som ett förbud.
Den frasen har vi tagit till oss, men vi har skrivit om den till ”Quod tibi vis, alteri facito”, vilket är formulerat som en uppmaning att göra mot andra som man skulle ha gjort mot sig själv.
Sådan är vår filosofi, och det är så vi gör våra viner.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler