Biodynamisk och organisk vingård gör naturligt vin i Emilia-Romagna
Det är agronomen Paride Benedetti som idag leder laget på Tenuta Santa Lucia. Vingården grundades i början av 1960-talet, då Parides fars mark tillkom sin farfar och bildade en gård på cirka 100 hektar, varav 12 var vingårdar.
Fastigheten ligger på en höjd av 250 meter vid byn Mercato Saraceno i Savio-dalen vid Rimini och San Marino, mitt i hjärtat av Romagna. Vid den tiden måste en gård vara självförsörjande och producera allt från ost till frukt till vin.
Mot slutet av 1990-talet inträffade en stor omvälvning när gården specialiserade sig på vinodling. En mindre revolution som började i vingårdarna och sedan fortsatte i källaren. Tack vare råd från viktiga italienska vinproducenter kunde Paride och hans team genomföra en plan som syftar till att uppgradera produktionen och utnyttja kultur, natur, historia och traditioner i deras lokala område.
Sangiovese, Albana, Famoso och Centesimino är de viktigaste huvudpersonerna i Tenuta Santa Lucia. Just dessa sorter är de viktigaste i regionen, och just här kan de uttrycka viktiga druvtypiska egenskaper tack vare de distinkta klimatförhållandena. Alla vingårdar odlas i 100% ekologiskt jordbruk med trellisbindningssystem och Guyot-beskärning. Under de senaste åren har utmärkta resultat uppnåtts genom användning av påverkan från månfaserna (både i vingårdarna och i källaren) med biodynamisk filosofi.
Tack vare detta nya tillvägagångssätt återupptäcker området sin sanna identitet, vilket Paride Benedetti och teamet runt Tenuta Santa Lucia anser är grunden för tillväxten och utvecklingen av vin.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler