Mousserande och bubblande PetNat naturvin från en kultvinodlare
Florian Moll och hans följeslagare gör saftiga och snabba viner med uppfriskande bubblor från Baden i södra Tyskland. År 2018 startade Florian sidoprojektet: stof tillsammans med Géraldine Bollmann. Eftersom hon är ett stort fan av läsk i alla möjliga former, uppstod idén att göra PetNat-vin under sitt eget namn.
PetNat är en förkortning för Pétillant Naturel, vilket betyder naturligt mousserande. Även om typen av vin är mycket modern och uppdaterad, är det en av de äldsta tillgängliga. Kort sagt, PetNat är druvsaft som slutar jäsning i en flaska med en kapsel, så att bubblor dyker upp. I motsats till champagnemetoden där du initierar en andra jäsning i flaskan genom att tillsätta socker och jäst, med PetNat är det bara den primära alkoholjästen. Resultatet är rå, rustikt och livligt vin med låg alkoholhalt och ofta en liten sötma, även om det också finns torra versioner. PetNat bör drickas svala.
I naturliga vinkretsar är Florian Moll och hans vingård Enderle & Moll erkända och respekterade för att göra högkvalitativt vin. Druvorna för produkten kommer från Enderle & Moll, och under hela processen arbetar Florian och Géraldine enligt samma filosofi som Enderle & Moll. Detta innebär att ingen användning av kemikalier eller andra tillsatser och allt arbete på fältet görs manuellt. De arbetar ekologiskt och biodynamiskt, men är inte certifierade.
Vinerna fermenteras spontant uteslutande på naturligt förekommande jäst. De är utan tillsatt svavel, socker eller jäst. Vinerna är ofiltrerade, grumliga och veganska. Druvorna och saften blöts ihop i tre dagar och jäsning börjar i 700 liters fat och vinet tappas under jäsning. Vinerna slutar att jäsa och mogna på fällningen i 8 månader i en flaska innan de försvinner (fällningen avlägsnas och en ny kapsel sätts på) och släpps.
Det första vinet härifrån var vinet Troubadour, tillverkat uteslutande på Müller-Thurgau. Mottagandet var så positivt att året efter introducerade de Propeller, som är tillverkad av en blandning av Pinot Blanc och druvsorten Aromatic Kerner.
Erkännandet av Florian Molls arbete sträcker sig bortom naturvinets värld. Till exempel kallar den engelska vinmyndigheten och Master of Wine, Jancis Robinson, vinerna från Enderle & Moll kultviner. Hon gör det inte bara på grund av de homeopatiskt små kvantiteterna och rimliga priser, utan i den utsträckningen på grund av kvaliteten.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler