Fjärde generationen gör unikt vin från lokala druvor i Baskien
Basa Lore -vingården grundades på 1930 -talet och sedan dess har produktionen av det lokala vinet txakoli praktiserats i generationer. Vingården grundades av familjerna Lazkano och Huegun, och nu står fjärde generationen vid rodret. Namnet Lahu, som det syns på etiketterna, är en sammandragning av initialerna till grundarnas efternamn: Lazkano och Huegun.
Platsen är i den lilla byn Getaria-Zarautz i Baskien vid San Sebastian ända till Biscayan och Atlanten. Vinerna har en touch av salt, vilket också präglar stilen. Basa Lore odlar uteslutande de lokala lokala druvorna Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Beltza.
Txakoli (även kallat chacolí, uttalas tjako'li) är en mycket speciell typ av vin som kännetecknas av att vara ett lätt mousserande, krispigt och surt vin som drickas ungt och fräscht. Mest framträdande är de vita versionerna, men det finns också txakoli som rosé och rött.
Hondarribi Zuri och Hondarribi Beltza är de viktigaste druvsorterna, men det finns andra som kan ingå i produktionen av txakoli. Beroende på var de produceras används också Chardonnay, Riesling, Hondarribi Zuri Zerratia (Petit Courbu) och Mune Mahatsa (Folle Blanche), liksom Gros Manseng och Petit Manseng.
Basa Lore har sina egna vingårdar, och sedan 1989 har den införlivat modern utrustning och maskiner för produktion av högkvalitativ txacoli. Husets txakoli -viner är med en doft av vit frukt, balanserade med en fin friskhet och en fin finish.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler