Klassisk syditaliensk vingård tillverkar intensiva viner med mycket sol och saftighet
Detta är en äkta vingård som de var i gamla dagar på många ställen runt om i Italien. Tidigare var jordbruk i Italien först och främst något som fanns för att ge en familj eller ett samhälle mat och inkomst. Särskilt utanför de absolut mest världsberömda och ikoniska vinregionerna var det nödvändigt för regionen att säkra försörjningen, så därför planterades ett klassiskt jordbruk med många olika grödor.
Agricole Vallone ligger nära staden Lecce i södra Apulien (Puglia på italienska) i Italiens häl. Vingården, som daterats från 1934, består av cirka 170 hektar olivträd, kronärtskockor, grönsaker och vinstockar. Under många årtionden försörjde de sig på, precis som många andra gårdar i området, genom att sälja sina druvor till det lokala kooperativet.
Det var först i slutet av 1990-talet som Vallone började vinifiera, lagra och tappa sina egna viner. Detta var en period då vinvärldens uppmärksamhet i allmänhet var inriktad på södra Italien, särskilt druvsorten Primitivo gjorde sig ett namn. Sortens nära förhållande till den amerikanska druvsorten Zinfandel fungerade, och vinerna från Puglia hittade sig in till världens vinglas.
Vallones flaggskeppsvin, Graticciaia, gjorde också ett internationellt namn för sig själv. Det delvis tunna åldrande röda vinet baserat på Negroamaro-druvor torkade i höstsolen på stråmattor (graticci) och föll i många människors smak för sin stora intensitet och mjuka fyllighet. Stilen i allmänhet för vinerna från Agricole Vallone är klassisk och mycket representativ för var de kommer ifrån. Dessa är saftiga och fylliga viner som är fyllda med solsken och omedelbar drickglädje.
”markant ökning av aktivitet på plattformen”
”en ny aktör på den komplicerade danska vinmarknaden”
”jag vill helt säkert handla här igen”
- Ole Troelsø
”2 platsen i kategorin bästa ny e-handelsföretag 2021”
”KOBAJ har skapat ett nytt revolutionerat sätt att handla vin på”
- Niels Ehler