Fri leverans, 3–7 arbetsdagar

Din vagn

Din varukorg är tom

Kalifornien och Oregon

Vinlandet och amerikansk vinhistoria
Det är numera ett faktum att Columbus påstådda upptäckt av en sjöväg till Indien var ett misstag. Det är också ett faktum att Leif den Lycklige hade fått syn på den nya kontinenten långt innan den desorienterade sydeuropéen gjorde det år 1492. Vinrankan föregick både Columbus och Leif den Lycklige, och den växte i sådan överflöd att vikingarna valde att kalla kontinenten "Vinland".

Vin på östkusten
Den första koloniseringen av det vi nu kallar USA började på 1580-talet på östkusten. De nyanlända européerna lärde sig snart att det tyvärr inte var möjligt att tillverka drickbart vin från de "inhemska" vinstockarna.

År 1619 importerades de första europeiska druvsorterna, men de hann nätt och jämnt nå amerikansk mark innan de dukade under för okända druvsjukdomar. Otaliga försök gjordes på östkusten av engelsmän, fransmän, tyskar, greker, italienare och spanjorer, men utan framgång.

Det var inte förrän i slutet av 1700-talet som en lyckosam hybrid av en amerikansk och en europeisk vinranka upptäcktes, som kombinerade den europeiska vinösheten med den saknade amerikanska sjukdomsimmuniteten, vilket möjliggjorde vinproduktion i Östamerika.

Det bör dock noteras att de euroamerikanska druvhybriderna producerade viner som skilde sig från vad vi var vana vid. Amerikaner kallar dem "foxy" (eller "foxy") eftersom de ibland kan lukta och smaka som våt hund.

Västkusten och början på vinodling runt Kalifornien
Det var lättare på västkusten. På 1770-talet planterade spanska munkar europeiska vinstockar i södra Kalifornien. Till skillnad från på östkusten visade sig de europeiska vinstockarna trivas här.

Vinodlingen spred sig norrut och i mitten av 1800-talet hade den spridit sig till hela Kalifornien, såväl som till en bit av Oregon.

Bladlössen och amerikanska vinrankor
I slutet av 1800-talet ökade kommunikationen och trafiken mellan öst- och västkusten. Människor och varor transporterades snabbt över hela Amerika, men det fanns också en fripassagerare som gynnades av de förbättrade transportförhållandena: vinlusen nådde västkusten.

Vinbladlusen (Phylloxera Vastatrix) hade varit orsaken till oförmågan att odla "rena" europeiska druvsorter i Östamerika. Praktiskt taget alla västamerikanska vingårdar var infekterade och utrotade innan en immuniserande ympningsteknik utvecklades i Frankrike.

Kortfattat går den här tekniken ut på att man ympar den europeiska vinrankan på rötterna av en amerikansk vinranka. Det betyder att de europeiska egenskaperna hos den odlade druvsorten förblir oförändrade, till skillnad från hybridiserade vinrankor.

Volstead-lagen - Förbudstiden i USA
I ett försök att rädda den amerikanska drömmen från alkoholens gissel trädde Volstead Act (förbudslagen) i kraft 1920. Detta ledde till en imponerande våg av korruption, gangsterism och illegal hemproduktion av dåligt vin, öl och sprit.

När förbudstiden upphävdes 1933 hade den stora majoriteten av vinproducenterna gått i konkurs. De få som hade överlevt var tvungna att erkänna att den tidigare kvalitetsmedvetna marknaden inte längre existerade – folk hade helt enkelt vant sig vid smaken av hembryggt öl.

Vinproduktion i USA idag
Vinindustrin vi hittar i USA idag går tillbaka till 1970-talet, då landet (liksom resten av världen) upplevde en explosionsartad vinboom. I varje delstat växte vingårdar fram, nya metoder antogs och både produktion och konsumtion skjutit i höjden.

Vinlagar i USA
Fram till 1978 var den enda amerikanska motsvarigheten till de europeiska avgränsningslagarna län (ett län motsvarar en dansk region), som delar upp staterna. År 1978 togs det första steget mot en mer specifik avgränsning av vinregioner, med skapandet av konceptet AVA (American Viticultural Area).

En AVA avgränsar ett område med tanke på dess speciella odlingsförhållanden, men sätter inga gränser för användningen av druvsorter eller avkastning per hektar, som till exempel den franska AOC gör.

Den första AVA var Augusta AVA i Missouri år 1980 och har nu följts av cirka 230 andra spridda över hela USA (Kalifornien har dock tagit över hälften).
Fram till 2003 reglerades USA:s vinlag av Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (alkohol, tobak och skjutvapen, vilken trekant!), men idag har den ersatts av Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, i dagligt tal förkortat TTB.

Vinbeteckningar i USA
Ursprungskrav för druvor:

Om endast delstaten anges måste 100 % av druvorna komma från den delstaten (i delstaten Washington dock endast 95 %).
Om AVA-namnet anges måste minst 85 % av druvorna komma från detta.
Om ett AVA-designerat vin är en druvsort måste minst 75 % av druvorna komma från den aktuella AVA-druvan.
Druvviner i USA
Druvsorter innehåller ofta små mängder andra druvsorter än den/de sort(er) som anges på etiketten. Detta är dock endast tillåtet upp till en viss gräns:

Alla stater utom Oregon: druvsorter får inte innehålla mer än 25 % andra druvsorter än de som anges på etiketten.
Oregon; Druvsorter får innehålla högst 10 % andra druvsorter än de som anges på etiketten. Detta gäller inte Cabernet Sauvignon-druvsorter, som får innehålla upp till 25 % odeklarerade druvor.
Zinfandel – en nästan amerikansk druvsort
Under många år trodde man att Zinfandel-druvan var identisk med den syditalienska Primitivo. DNA-analyser har dock visat att Primitivo och Zinfandel bara är syskon, eftersom båda druvsorterna är mutationer av den kroatiska Crljenak (uttalas sirl-je-nak, med betoning på första stavelsen).

Det finns ingen oskriven lag om hur en Zin' ska smaka, och den produceras i många varianter. Vissa är lätta och eleganta, andra är veritabla monster med över 16 % alkohol och gummislitande tanniner. Aromatiskt är druvan mycket fruktig och den klarar av mycket kraftig fatlagring utan att förlora sin fräschör.

Petite Sirah – en utländsk druvsort
När vi ändå pratar om viner som får tuggummi att slita, måste vi också nämna Petite Sirah. Druvsorten har ingenting med Syrah att göra, men tros vara släkt med den sydfranska Durif.

Petite Sirah-viner är mörka, mycket tanninrika, intensivt bärdoftande och ofta lätt mineraliska. Druvsorten odlas även i Sydamerika (särskilt Argentina) och Australien, men kalifornierna gör de klart bästa Petite Syrah-vinerna.

University of California i Davis – bland världens ledande
Centrum för oenologisk utbildning i USA är University of California i Davis. Universitetet har gjort sig ett namn genom sin noggranna forskning om kloner, grundstammar, jordförhållanden, klimatförhållanden, skadedjursbekämpning, vinifieringsmetoder och allt annat som har med vin att göra.

Flera vinmakare från den "gamla" vinvärlden väljer att studera vid UC Davis innan de ger sig ut på sina fält i Beaune, Mosel eller Toscana.

Examensdagar
Ett enkelt exempel på UC Davis forskning är Albert J. Winklers klimatklassificering, som delar upp vinregioner efter antalet "graddagar". Graddagar beräknas utifrån antagandet att en vinrankas verkliga tillväxt först börjar vid temperaturer över 10 ºC. Under perioden 1 april - 31 oktober registreras ett områdes dagliga temperaturer som överstiger 10 ºC, och summan av dessa är lika med antalet graddagar. Området i fråga kan sedan placeras i en av fem graddagsgrupper:

I. < 2500 graddagar; Inkluderar t.ex. södra Napa, västra Oregon, Walker Bay i Sydafrika, Mosel och Beaune. II. 2501–000 graddagar; östra delstaten Washington, norra Napa, större delen av södra Australien och Bordeaux.
III. 3001–3500 graddagar; till exempel Toscana.
IV. 3501–4000 graddagar; norra Australien, Sicilien och Grekland.
V. > 4001 graddagar; De varmaste delarna av Kalifornien, Nordafrika och Mellanöstern.

Kalifornien - Geografi och klimat
Kalifornien är ett svårt område att beskriva geografiskt och klimatiskt. Detta beror på Stilla havets starka maritima inflytande och den mycket varierande topografin. Stilla havet "pressar" in dimma i landet via floderna och kyler därigenom ner fält som ligger nära floder. Eftersom det finns en övre gräns för hur högt dimman kan stiga från floderna kan det till exempel finnas dalsluttningar där de lägst belägna fälten är svala och fuktiga, de högre områdena är varmare och torrare, medan de övre är torrare och svalare på grund av den tunnare luften.

Klimat finns inom alla fem graddagskategorier, men majoriteten av Kaliforniens vingårdar faller i grupperna III och IV.

Vinproduktion i Kalifornien
Om Kalifornien vore ett land skulle det vara världens fjärde största vinproducerande stat, efter Italien, Frankrike och Spanien. Med över 200 000 hektar vinodlingar står staten för 90 % av den totala vinproduktionen i USA.

Vin odlas i praktiskt taget varje del av Kalifornien, men de mest anmärkningsvärda vinerna som når våra breddgrader kommer från Napa, Sonoma och Mendocino County på norra kusten (norr om San Francisco) samt San Luis Obispo, Monterrey, Santa Cruz, Santa Clara och Santa Barbara på centrala kusten (mellan San Francisco och Los Angeles).

Dessa åtta län ligger alla nära havet, vilket skickar svala vindar till vinstockarna, vilket gynnar vinernas struktur och elegans.

Vin odlas också längre inåt landet, faktiskt kommer 75 % av Kaliforniens produktion härifrån. Produktionen i delstatens inland är koncentrerad kring San Joaquin Valley, som består av Fresno, Kern, Kings, Madera, Merced, San Joaquin, Stanislaus och Tulare counties. De svala vindarna når inte San Joaquin Valley, och produktionen domineras av billiga bordsviner, som är mer riktade mot stormarknader än restauranger.

Kaliforniens nordkust
De mest berömda vinerna i USA tillverkas på Kaliforniens nordkust, särskilt i de tre grevskapen Napa, Sonoma och Mendocino. Många av Napas och några av Sonomas vingårdar har blivit turistattraktioner i nivå med Disneyland, och den amerikanska hemmamarknaden kan inte få nog av vinerna, vilket förklarar varför prisnivån för de bättre kvaliteterna är så skyhög. Mendocinos viner kan inte konkurrera med Napa och Sonoma i kvalitet, men prisintervallet är mycket mer attraktivt.

Napa Valley
Napa County är hem för över ett dussin AVA-viner, inklusive Oakville, Rutherford och Stags Leap AVA-vinerna, som producerar några av de mest monumentala Cabernet Sauvignon-vinerna i USA. En stor del av Los Carneros AVA, där några av landets bästa Chardonnay-viner produceras, ligger också i Napa County. Sist men inte minst produceras den absurt högkvalitativa Zinfandel-vinen i Howell Mountain och Atlas Peak AVA-vinerna.

Sonoma
Detta län är främst känt för sin mycket högkvalitativa Chardonnay. Efter att vinfilmen Sideways hade premiär 2004 har Pinot Noir-druvan gjort starka framsteg och blivit Sonomas näst mest planterade druvsort efter Chardonnay. Russian River Valley, Alexander Valley och Los Carneros (den senare i både Napa och Sonoma) är de mest prestigefyllda AVA-värdena i Sonoma.

Mendocino
Området är mindre fashionabelt och exklusivt än Napa och Sonoma. Vinmakare i Mendocino brukar säga att om du ser en Porsche i Mendocino, hjälp föraren att hitta tillbaka till Napa. Större delen av Mendocino är varmt, och Zinfandel, Cabernet och Merlot är de vanligaste druvsorterna. Den mest framträdande AVA-druvan, Anderson Valley, skiljer sig från resten av Mendocino genom att vara övervägande sval. Chardonnay och Pinot Noir ger fantastiska resultat.

Kaliforniens centrala kust
Hollywood gav vinmakarna på Central Coast en hjälpande hand när Miles och Jack i filmen Sideways reste runt i vinregionerna mellan San Francisco och Santa Barbara. Efterfrågan från den inhemska marknaden ökade, priserna följde efter och hela regionen har fått ett märkbart kvalitetslyft. Många av vingårdarna är boutiquevinerier med mikroskopiska produktioner, och det är (fortfarande) väldigt få av toppvinerna som når Danmark.

San Luis Obispo County
Detta län är hemvist för huvudsakligen röda druvsorter. Den mest framträdande AVA-druvan är den varma Paso Robles, som producerar tydligt solmogna Cabernet Sauvignon-viner och mindre mängder Zinfandel, ibland av mycket hög kvalitet. Kontrasten till Paso Robles varma klimat finns i den svala Edna Valley AVA-druvan, som producerar superelegant Chardonnay.

Monterrey County
Området ligger på hög höjd (upp till 1600 m), är svalt och blåsigt. Vinden framkallar attraktiva mineraltoner i de vita vinerna, som huvudsakligen är gjorda på Chardonnay. Små mängder Riesling och Pinot Blanc av god kvalitet produceras också. De röda vinerna, särskilt de som är baserade på Cabernet, har ofta en mindre tilltalande, örtig ton. Chalone är Monterreys mest berömda AVA.

Santa Cruz län
Santa Cruz är mycket litet, men den genomsnittliga kvaliteten på vinerna är fantastiskt hög. Chardonnay-druvan ger lagringsvärda vita viner med utpräglade mineralnyanser. Cabernet Sauvignon och Pinot Noir kan också uppnå framstående höjder.

Den mest kända AVA är Santa Cruz Mountains AVA, varav en mindre del ligger i de angränsande länen San José och Santa Clara.

Santa Barbara County
Mittpunkten i vinkomedin Sideways. En av huvudreplikerna var "Jag dricker ingen f…… Merlot", men Santa Barbaras Merlot-viner är inte så dåliga. Å andra sidan är de svåra att hitta eftersom 80 % av arealen är planterad med gröna druvor.

Santa Barbara är huvudsakligen planterad med Chardonnay, och de bästa vinerna har stor koncentration i kombination med en sval elegans à la den som finns i Edna Valley AVA (San Luis Obispo county).

Santa Barbaras bästa rödviner tillverkas delvis av Pinot Noir, men vissa kultviner från till exempel Syrah och Grenache har bevisat att blå Rhône-druvor också kan leverera viner av en särskild klass. Santa Barbaras bästa viner, både vita och röda, tillverkas i Santa Rita Hills AVA.

Vin från delstaten Washington
Fram till 1970-talet var vinodling praktiskt taget okänd i delstaten Washington. Det var först när Kalifornien började drabbas av en "markbrist" som potentialen i den nordvästra delstaten insågs. Idag står delstaten Washington för bara 5 % av den totala vinproduktionen i USA, men kvalitetsmässigt kan den lätt konkurrera med Kalifornien.

Frost och torka
Nästan all produktion, som omfattar cirka 16 000 hektar, sker i den östra, kontinentala klimatdelen av delstaten Washington. Temperaturmässigt är området ett av de mest extrema i USA – somrarna är stekande heta och vintrarna är bitande kalla. I genomsnitt drabbas vingårdarna av svåra frostskador vart femte år. Dessutom är området torrt som en öken, eftersom Kaskadbergen skär av alla fuktiga Stillahavsvindar.

Bevattning är avgörande för att allt ska kunna växa – Columbiafloden och dess bifloder Snake och Yakima är vinodlarnas livsnerv. Jordmånen består huvudsakligen av mineralrik, lätt sandig lerjord ovanpå en stenig platå av vulkaniskt ursprung. Den steniga platån är viktig eftersom den på natten innehåller en del av dagens värme och därför kan skydda vinstockarna från frostskador.

Washington State - viner med europeisk touch
Nästan uteslutande druvsorter produceras i delstaten Washington. Merlot och Cabernet Sauvignon dominerar bland de röda druvsorterna, medan Riesling och Chardonnay är mest framträdande bland de gröna sorterna.

Det är syran, fräschören, som skiljer Washington-viner från Kalifornien-viner. Syran ges till druvorna av svala nätter, vilket gör att vinerna känns mer europeiska i stilen. Dessutom varar en druvas mognadsperiod i allmänhet längre i Washington än i Kalifornien. Ju längre druvan hänger på vinrankan, desto mer komplex blir dess aromater.

Vinproduktion i Washington
Det finns totalt 13 AVA:er i delstaten Washington, varav tolv ligger i den östra delen. Columbia Valley AVA är det största området, och det omfattar alla 10 andra områden i den östra delen. Den svala Yakima Valley AVA producerar några av Washingtons bästa Rieslingviner, inklusive högkvalitativa, söta sorter.

Wahluke Slope, Walla Walla Valley och Red Mountain AVA är varmare områden och producerar exceptionell Merlot och Cabernet Sauvignon. Det är också värt att hålla utkik efter den mycket blåsiga Horse Heaven Hills AVA, som bland annat producerar krispig, mineralisk Sauvignon Blanc.

Oregon – vin med sval komplexitet
Liksom delstaten Washington kan Oregon delas in i två delar; området öster om Cascadebergen och området väster om det. Den stora skillnaden är att vinodlingsarealen på drygt 24 000 hektar ligger i den västra delen, som påverkas av Stilla havets vindar. Klimatet är därför fuktigare och svalare än i Kalifornien och delstaten Washington. Det händer ibland att Moder Natur inte låter druvorna mogna helt – på 1980-talet var detta fallet för fyra årgångar.

Förespråkare för Oregon-vin tror att vinstockar som pressas till sina gränser för att producera mogna druvor producerar de mest komplexa vinerna. Denna filosofi misslyckas dock med att attrahera de större vinbolagen, som helt enkelt tycker att det är för riskabelt att etablera sig i delstaten. Som ett resultat är den genomsnittliga vinmakaren i Oregon mycket mindre än de som finns i söder och norr.

Oregons vingårdar
Majoriteten av Oregons vinstockar växer på en lätt lerjord med hög järnhalt. Järnet gör att vinerna innehåller en måttlig mängd tannin och är lättillgängliga i ung ålder. Topografin är inte lika kaotisk som i Kalifornien, men av stor betydelse; på grund av det svalare klimatet är det viktigt att fälten kan exponeras optimalt för solens strålar (södervända sluttningar får mest värme).

Hittills har de branta, södervända sluttningarna av Willamette Valley AVA producerat Oregons bästa viner, men statens vinindustri är fortfarande så ung att många andra områden sannolikt kommer att uppnå liknande erkännande inom kort.

Den nya världens svar på Bourgogne
Pinot Noir står för över hälften av Oregons odlade areal, vilket har fått många vinskribenter att kalla delstaten för "den nya världens svar på Bourgogne". Visst, de använder samma druvsort som Côte d'Or, men det finns få Oregon Pinots som smakar som Bourgogne.

Mest slående är vinernas struktur; Oregon-viner kännetecknas ofta av en något fyllig struktur och ganska riklig frukt, vilket står i kontrast till Bourgogne-viner, som ofta är mer eleganta och rigorösa.

Med andra ord; om du vill ha något som smakar Bourgogne, ska du köpa Bourgogne. Lyckligtvis kan detta något sorgliga budskap också vändas; om du vill ha något som smakar Oregon Pinot Noir, ska du köpa Oregon Pinot Noir. Med det sagt bör det också nämnas att Pinot Noir-viner tillverkas i Oregon, vilket kan vara nästan omöjligt att skilja från Bourgogne – men de kostar lika mycket eller mer, och är nästan omöjliga att få tag på.

På vita vinsidan är Chardonnay, Riesling och Pinot Gris de mest använda druvsorterna. Man kan säga att Chardonnay är mer modern än lämplig för Oregons klimat, medan särskilt Pinot Gris presterar utmärkt. Pinot Gris-viner görs ofta i en torr, mineralisk och mindre parfymerad stil än de som är kända från Alsace. Vinerna framstår ofta med en lätt laxfärgad nyans.